Makkelijke kost is het niet, de zevendelige romancyclus À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) van Marcel Proust. Toch, wie Han Rooijakkers tijdens een bijeenkomst van de AG-Proustgroep bevlogen hoort praten over de rol van de grootmoeder in de boeken, wordt best verleid om zich een keer in de Franse schrijver te verdiepen.
Of om een van de andere schrijvers die in zijn romans een rol spelen, ter hand te nemen. Want Proust lezen is toch wel echt iets voor de liefhebber. Die liefhebbers hebben elkaar op het AG gevonden in de Proustgroep – uitdrukkelijk geen leesgroep, wel een groep van mensen die geïnteresseerd is in de achtergronden van de schrijver en zijn werk. Het is een mooi voorbeeld van een bijzondere kant van het AG: de ruimte die er is om als lid nieuwe activiteiten te initiëren.
Sowieso worden alle activiteiten, van lezingen en filosofiecursussen tot excursies, wandelen, toneel en bridge, natuurlijk door de leden zelf georganiseerd. Maar nieuwe initiatieven worden van harte aangemoedigd en dat leidt vaak tot verrassende ideeën.
Zo nam een AG-lid enkele jaren geleden het initiatief tot een Sudokucursus die binnen korte tijd vol was, startte er op initiatief van een lid een bridgecursus voor beginners en kwam iemand anders op het idee om met een groep al breiend van luchtig van gedachten te wisselen over allerlei zaken die de mens zoal bezighouden. Binnenkort gaat Randy Marques, een nieuw AG-lid, een Caraïbische danscursus geven.
De Proustgroep ontstond, vertelt initiatiefnemer Jan Willem Vogel, toen hij in gesprek raakte met een ander AG-lid dat een aantal boeken van de cyclus had gelezen. Zelf had hij alle boeken al een keer gelezen. Het gesprek inspireerden beiden om zich verder in Proust te willen verdiepen. Belangstellenden waren snel genoeg gevonden. Het idee paste goed bij de andere literaire activiteiten die er al waren: de Literaire Kring en de Nobelleesgroep.
“Wat Proust zo interessant maakt, is dat in zijn boeken van alles aan de orde komt: kunst, muziek, politiek, beschouwingen”, zegt Jan Willem. En de bijeenkomsten weerspiegelen dat ook. Bij iedere bijeenkomst bereidt een lid een bepaald thema voor. De ene keer is dat een diepgaande beschouwing zoals de inleiding van Han Rooijakkers over de grootmoeder, de volgende keer is het een balletfilm die Proust als thema heeft of de muziek waar hij over schrijft, waarbij ook de nodige fragmenten worden afgespeeld.
Samen Proust lezen en de volgende keer over het gelezen stuk tekst praten, zoals een leesgroep dat doet, is er niet bij. De bedoeling is om door een gesprek over zulke thema’s in het werk van Proust het leesplezier te stimuleren en te vergroten.
“Als je iets voor jezelf leest, blijf je in je eigen cirkel. Als je er samen over praat en ervaringen uitwisselt, krijg je andere gezichtspunten en als je het boek dan opnieuw leest, lees je het met andere ogen.” En, voegt Jan Willem eraan toe, het zijn ook gewoon hele gezellige avonden. Hij denkt nu al na over een volgende schrijver.