Skip to main content

AG Nieuws

Muziekdag haalt € 469,90 op voor Ronald McDonald Huis

07 september 2024

Muziekmarkt en afwisselend muziekprogramma vormen zonnige start van het nieuwe verenigingsjaar

Runa Hellinga
Afwisselende muziek, prima, zij het zeer warm weer en - dankzij gulle AG-leden – goedgevulde kramen met vooral lp’s, cd’s, bladmuziek en boeken zorgden begin september voor een zeer geslaagde AG Muziekdag. De opbrengst van de markt, in het totaal € 469,90, was bestemd voor het Roland McDonald Huis in Veldhoven. Met dat geld worden overnachtingen van ouders van te vroeg geboren baby’s op de neonatale afdeling van het Maxima Medisch Centrum gefinancierd.


Voor Herbert Platzer, voorzitter van de muziekcommissie, was de dag het resultaat van maanden hard werk, waarbij de voorbereidingen niet altijd op rolletjes liepen. Luttele weken voor de geplande datum kreeg hij het bericht dat een van de zangers van de geplande Franse chansons ziek was geworden. Gelukkig bleek dat het Nuenense duo Tip Jar (Fooienpot) bereid het over te nemen en hun zelfgeschreven liedjes, geïnspireerd op Amerikaanse volksmuziek, leidden tot zoveel enthousiasme dat Herbert hen meteen uitnodigde een keer terug te komen.
Ook verder was het een dag om met tevredenheid op terug te kijken. Op de markt in de tuin liep vooral de muziek uit de jaren zestig en zeventig goed, maar ook cd’s deden het onverwacht goed. Er waren namelijk heel wat AG’ers die weliswaar hun collectie lp’s en cd’s te koop aan hadden geboden, maar vervolgens met een nieuwe stapel muziek naar huis gingen. 
Muzikaal begon de dag met het strijkkwartet El Picoja kwartet, waar AG-lid Pieter Stout lid van is en dat muziek van Franz Schubert en Alexander Borodin speelde. Daarna verraste Frans van Tuijl, vaste pianist bij veel AG-kamerconcerten, met een onaangekondigde concert met pianomuziek, eveneens van Schubert, en van Chopin.
Tip Jar zorgde daarna voor de lichte noot, net als Carla Esselman die begeleid door violist Cor van Iersel buiten de tafeltjes langs ging met een bonte selectie liedjes. Als afsluiting speelde AG-lid Jan Kees van der Veen met zijn CKE-jazzband. Tegen die tijd hadden de AG’ers die ’s ochtends de kramen hadden opgebouwd en de hele dag ondanks de warmte hadden bemand, de boel ook weer afgebroken en zaten aan een welverdiend drankje. Niemand, buiten een enkele teleurgestelde belangstellende die speciaal daarvoor gekomen was, viel het echt op dat één programmaonderdeel helemaal ontbrak: de klezmerband. Die had tot Herberts schrik namelijk ’s ochtends nog afgebeld, omdat de trompettist met zijn fiets gevallen was en een paar ribben had gebroken.
Al met al een afwisselend programma op een zonovergoten zondagmiddag, een fraaie afsluiting van het zomerseizoen en een veelbelovende start van een nieuw verenigingsjaar.