Skip to main content

AG Nieuws

Een geslaagde en gezellige zomer vol boeiende activiteiten

04 september 2023

Excursies, golfen, een feestelijke brocante en meer, en iedere keer scheen gelukkig de zon

Runa Hellinga
Excursies, een muziekquiz, boeiende lezingen over de geschiedenis van Rusland en Oekraïne en de avontuurlijke kanten van bankieren in dezelfde landen, een feestelijke brocante en een geslaagde AG-Golfdag: de zomer van 2023 was vaak koud en nat, maar bij het AG was hij vooral interessant en gezellig. En zonnig, want de weergoden werkten werkelijk alle dagen mee. Niet één zomeractiviteit viel in het water.
Hilarische muziekquiz

De AG-muziekquiz die Herbert Platzer en Ruud van Vliet begin juli organiseerden, smaakte (net als de drie eerdere edities trouwens) naar meer. Hoewel dat waarschijnlijk niet helemaal de opzet was, leek de quiz te zijn opgebouwd als een symfonie, met snellere en langzamere rondes over pop- en klassieke muziek, en met als vierde deel een scherzo vol hilarische wetenswaardigheden over rariteiten in de muziekwereld. Hoewel, Mozart wist natuurlijk niet dat hij de geschiedenis in zou gaan als één van de grootste componisten toen hij een canon schreef met de tekst ‘Leck mich am Arsch’. De eerlijkheid gebiedt de zeggen: die wordt ook zelden op concertpodia vertolkt.

Lekker en kleurrijk: excursie de Caai

Verser dan een salade bij de stadsboerderij van Phood in Eindhoven kan het nauwelijks worden. Een deel van de groenten die de deelnemers aan deze excursie en lezingen over de ontwikkelingen op de Caai, het oude Campinaterrein in Eindhoven, kregen, werd zo ongeveer naast het bord gekweekt. De kleurrijke eetbare bloemen op de salade kwamen van het voedselbos dat Phood een kilometer verderop aan het aanleggen is en waaraan de deelnemers een bezoek brachten, na de lunch en na de lezingen van Timothy Elfrink van Phood over stadslandbouw en van Martijn Knapp van het BDP over de bouwplannen op de Caai.
Duurzaamheid speelt een grote rond bij de ontwikkeling van de Caai. Naast woningbouw komt er plek voor een grote stadsboerderij, die gespecialiseerd is in aquaponics, planten die op drijvende vlotten worden verbouwd. Een van de doelstellingen van Phood is om lokaal eten te bevorderen en de voedselproductie dichter bij stedelingen brengen. 

Succesvolle brocante en 70 jaar AG op de Parklaan

Ondanks slechte weersvoorspellingen scheen ook bij de brocante waarme het AG in juli vierde dat de sociëteit dit jaar 70 jaar op de Parklaan zit, de zon. Een dag later sloeg het weer om, en niet zo'n beetje om. Tijdens een tropisch aandoende stortbui liep de garage waar alle restanten van de brocante opgeslagen stonden, onder water. Gelukkig kon kringloopwinkel Het Goed, die de spullen kwam ophalen, veel redden.
Maar op de dag zelf was het aangenaam en zonnig. De bezoekers, zowel AG-leden als buitenstaanders, maakten dan ook dankbaar gebruik van het terras in de tuin. En van het bonte aanbod aan interessante, grappige en ook gewoon bruikbare voorwerpen die AG-leden hadden , dat liep van een bidstoel, een antieke flitspuit, speelgoed en boeken tot sieraden, servies en schilderijen. Met tussendoor ook behoorlijk wat curiosa waarover je als koper kon speculeren wat het was. De opbrengst was er dan ook naar: ruim 1560 euro, bestemd voor De Eik, het Eindhovense ontmoetings- en informatiecentrum voor mensen met kanker,  Jacqueline Selbeck, coördinator van De Eik, toonde zich zeer verheugd om de gift: “Hiervan kunnen we veel mensen die leven met kanker ondersteunen”.
Alleen de theaterclub moest ervaren dat ‘guerillatoneel’ (toneel waarbij de omstanders niet weten dat er sprake van toneelspel is) best lastig kan zijn. Want je wilt natuurlijk wel de aandacht van de toeschouwers, maar de overtuigende ‘ruzie’ tussen verkoopster Jolanda Both en ‘haar nicht’ Jacqueline Stout werd door velen zichtbaar beleefd genegeerd. De groep had vooraf geoefend in naturel spel en daar slaagden Jalanda en Jacqueline duidelijk in,  misschien iets te goed, want iemand in het publiek vroeg zich wel af of het misschien nodig was om 112 te bellen.  

Bloeiende bloemen en traditionele stoffen in Geldrop

Het kasteel was mooi en de wandeling door de kasteeltuin prachtig, maar voor AG-lid Ine van de Rijke was het hoogtepunt van de excursie naar Geldrop midden augustus toch wel het bezoek aan het Weverijmuseum, waar gepensioneerde wevers de bezoekers met passie hun oude vak demonstreren. ‘Ik kom uit een textielfamilie en dat riep echt herinneringen op”, zegt ze.
Maar aan de kasteeltuin denkt ze ook met veel plezier terug: “Alles stond zo mooi in bloei”.

 Jaarlijkse Golfdag 2023

Ook de organisatoren van de negende AG-Golfdag, Paul Boshouwers en Jos Timmermans, mogen de weergoden danken. In een week waarin het de meeste dagen overvloedig regende en soms ook best koud was,  bleef het juist op donderdag 24 augustus zo goed als droog op golfbaan 't Woold in Asten. Ruim twintig deelnemers maakten er vanaf de ontvangst met koffie en gebak 's morgens tot en met het etentje 's avonds een gezellig en sportief treffen van.
Veertien golfers, onder wie enkele gastspelers, speelden 18 holes, drie hielden het bij 9 holes. Drie AG-leden maakten dankbaar gebruik van de golfclinic die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd en kregen een certificaat als beloning.
's Avonds schoven er nog enkele AG-leden aan voor het diner, onder wie voorzitter Willem van Dullemen, Hij reikte ook de wisselprijs uit aan flight 2, bestaande uit Hans Verhulst, Els Kin, Angela Mangelmans en Jan Luijt.