Skip to main content

AG Nieuws

Over zakendoen in Azië, pelgrimstochten in Spanje en geneeskunde in de tropen

26 september 2023

In Verhaal op vrijdag vertellen AG’ers over gebeurtenissen uit hun leven die hen nauw aan het hart liggen.

Runa Hellinga
De weg vinden in een stad vol verkeersborden met Chinese karakters. Met Google Maps lukt dat tegenwoordig wel, maar toen Jan Willem Vogel eind jaren negentig voor Philips in het Taiwanese Kaoshiung woonde, moest Maps nog worden uitgevonden. Buitenlanders in de stad bedachten daarom hun eigen straatnamen, gebaseerd op herkenbare dingen in een straat, om elkaar de weg te wijzen.

Jan Willem kan er met smaak over vertellen, net als over de nachtmarkten, waar je, cliché maar waar, slangensoep kon eten. Iets minder leuk waren de (ongeladen) raketten die af en toe vanaf het Chinese vasteland werden afgeschoten en die net voor de kust in het water plonsden. Zijn verhaal over zijn verblijf in Taiwan was het eerste in een nieuwe reeks Verhalen op Vrijdag, waarin AG-leden op onregelmatige basis op vrijdagavond vertellen over periodes in hun leven of over gebeurtenissen die hen nauw aan het hart liggen. Veel AG’ers hebben het nodige meegemaakt en dus het nodige te vertellen.
Verhaal op Vrijdag ontstond min of meer spontaan in de coronatijd, toen Kees Schouten een van de eerste gelegenheden waarin het wel weer toegestaan was om in een zaal een verhaal te vertellen, aangreep om te vertellen over zijn cruise naar Antarctica, niet met een groot cruiseschip, maar destijds nog met een kleinere boot die ook een aantal wetenschappers aan boord had. Die mengeling van persoonlijke belevenissen en achtergrondinformatie smaakte naar meer, vonden veel aanwezigen.

In de twee jaar dat het Verhaal nu bestaat, is een breed scala aan onderwerpen aan de orde geweest. Zo vertelde Rob Braat over de tijd dat hij als tropenarts met zijn gezin in Ghana zat, waar hij een klein plattelandsziekenhuis runde. AG-voorzitter Willem van Dullemen was als militair belast met de verkoop van overtollig defensiematerieel dat beschikbaar kwam als gevolg van bezuinigingen na de val van de Muur.
Mohamed El Haddad is een enthousiast wandelaar die meerdere pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella heeft gelopen en een van onze oudste leden, Herman de Lange, vertelde uitvoerig over de tijd dat Russische tanks Litouwen bedreigden en hij als adviseur betrokken raakte bij de opbouw van ministeries in dat net van de Sovjet Unie onafhankelijk geworden land.
Runa Hellinga en Henk Hirs berichtten hoe ze, soms vergezeld door baby en nanny, als correspondenten in Zuid-Afrika op reportage gingen en Roland en Mariët Huijgen vertelden over hun verblijf in Zuid-Korea in een tijd dat dat land in rap tempo van een achtergebleven regio veranderde in een Aziatische tijger. En dan waren er nog verhalen uit China, Turkmenistan en de opbouw van een ziekenhuis in Nepal.

Verhaal op Vrijdag staat open voor leden en niet-leden en de toegang is gratis. Een mooie gelegenheid dus om het AG en zijn mensen (beter) te leren kennen. Bij het eerstvolgende Verhaal, op 1 december, komt Mathieu van Rijswick aan het woord. Mensen die geïnteresseerd zijn in bergsport zullen zijn naam kennen als de man die ooit als eerste Nederlander op de top van een achtduizender stond, maar deze avond vertelt hij over zijn fietstochten in Amerika, waar hij na zijn pensioen diverse malen van kust tot kust fietste.

Wilt u op de hoogte blijven wanneer er verhalen worden verteld? Via onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte, ook van onze andere activiteiten.