Skip to main content

AG Nieuws

AG Eindhoven viert 80-jarig jubileum

07 januari 2025

Een heel feestjaar vol inspirerende activiteiten

Runa Hellinga
Onder het motto ‘80 jaar inspiratie’ viert AG Eindhoven dit hele jaar dat de vereniging in 1945 werd opgericht. Dat vieren we uiteraard met een groot feest, maar ook met concerten, boeiende lezingen, een conferentie over de toekomst van Brainport Eindhoven, een zomerse filosofiedag rond het thema ‘democratie onder vuur’, een puzzeltour, een open dag met een brocante ten behoeve van Maatje040 en vele andere activiteiten waar niet-leden van harte welkom zijn. Want feest, dat vier je niet alleen.

Het brede programma van het 80-jarig jubileum weerspiegelt de doelstellingen van de oprichters van het Academisch Genootschap Eindhoven op 6 april 1945. Zij beoogden een vereniging die een rol zou spelen in het culturele leven in Eindhoven en die academici van allerlei studierichtingen met elkaar in contact zou brengen, onafhankelijk van hun geloof of overtuiging.

Natuurlijk is Eindhoven bij lange na niet meer de naoorlogse stad waar op dat moment niet eens een theater was. “Natuurlijk kun je ook elders lezingen volgen, een filosofiecursus doen, bridgen, wandelen, toneelspelen, een borrel drinken of naar een kamerconcert gaan”, zegt voorzitter Willem van Dullemen, “Maar wat ons uniek maakt, is de veelheid van activiteiten, allemaal onder éen dak in onze prachtige villa aan de Parklaan, en ook met de mogelijkheid te genieten van een drankje en een rijk culinair aanbod”.
“Waar kun je in éen week filosofiebijeenkomsten, een muzikale avond en een lezing over de toekomstige wereldorde bijwonen èn op zaterdag met de bus naar Düsseldorf gaan voor de Opera Tosca?” Het motto ‘80 jaar inspiratie’ komt dan ook niet van niets, zegt hij: “Die veelzijdigheid is echt heel erg inspirerend en maakt het AG tot een plaats waar mensen met verschillende achtergronden en belangstelling elkaar ontmoeten.

Dat veelzijdige aanbod aan activiteiten is in de loop der jaren gegroeid. In de eerste, sobere naoorlogse jaren vormden lezingen en voordrachten het belangrijkste aanbod, ook omdat huisvesting en een horecavergunning aanvankelijk een probleem waren. Maar in de loop der jaren zouden daar allerlei activiteiten, zoals cabaret, toneel, koor, literaire avonden, excursies en ledenborrels, bijkomen, allemaal, net als nu, georganiseerd door de leden zelf.
Sommige activiteiten verdwenen in de loop der jaren, zoals het koor dat de beperkingen door corona niet overleefde. Andere kwamen erbij. Van Dullemen: “Het AG draait echt op de initiatieven van onze leden. Lezingen, excursies, de conferentie dit jaar: het wordt allemaal door de leden zelf georganiseerd. En we staan ook altijd open voor nieuwe initiatieven. Zo hebben we sinds een paar jaar een museumkring en organiseerden een paar leden vorig jaar een brunch om de presidentsverkiezingen in Amerika te evalueren.”

Dat is mede te danken aan de brede samenstelling van het AG en de brede belangstelling van de leden. De tijd dat het AG toch vooral een vereniging van hoger opgeleid Philipspersoneel was, is echt voorbij. In een tijd dat verenigingen vaak worstelen met het op peil houden van hun ledenbestand is het AG er de afgelopen jaren in geslaagd stabiel te blijven.

De pakweg 315 AG’ers zijn overigens lang niet allemaal meer afgestudeerde academici. Nadat in het verleden discussies werden gevoerd of tandartsen (tot 1947 wel een universitaire opleiding, maar geen academische graad), dierenartsen, landmeters en officieren lid mochten worden (het antwoord was aanvankelijk nee) werden de toelatingseisen in de loop der jaren versoepeld. Inmiddels kan iedereen die de AG-belangstelling voor wetenschappelijke, culturele en maatschappelijke ontwikkelingen deelt, lid worden.

Hoger opgeleid zijn de meeste AG’ers nog steeds, maar steeds vaker hebben ze een achtergrond uit het onderwijs of komen ze uit een hele andere richting dan de TU-ers en exacte wetenschappers van vroeger. Overigens bestaat voor belangstellenden de optie om twee maanden gratis kennis te maken en vervolgens te besluiten om al dan niet lid te worden.

Veel activiteiten, zeker de lezingen en cursussen, concerten en toneel, zijn sowieso (soms in beperkte mate) toegankelijk voor niet-leden. Dat geldt ook voor veel jubileumactiviteiten. “Net als toen voelen wij ons echt verbonden met de huidige Eindhovense samenleving. Ik denk dat ons jubileumprogramma dat ook weerspiegelt. Kijk bijvoorbeeld naar de conferentie over Brainport Eindhoven op 6 juni en het Boekenweek-evenement op 21 maart, waar zeven prominente Brabanders vertellen welke boeken hen inspireren", zegt Van Dullemen. 

Kijk voor alle actuele informatie over dat programma op de jubileumpagina van onze website.