Het thema van de filosofiedag op 11 juli, ‘Democratie onder vuur’, is zeer actueel. “Iedereen lijkt alleen maar bezig met het eigen belang. Daar gaat de democratie aan ten onder: we hebben elkaar nodig!”
Greet Bol
Greet Bol, sinds kort voorzitter van de filosofiecommissie, is vermoedelijk het enige AG-lid ooit dat leiding gaf aan een nonnenklooster. Een bijzondere loopbaan, mogen we wel zeggen. Het verhaal begint in Groningen, waar Greet scheikunde studeerde aan de universiteit. Ze rondde haar studie keurig af maar heeft er nooit iets mee gedaan. Het liep anders. Ze liep in het studentenwereldje haar man tegen het lijf, trouwde met hem en volgde hem naar zijn eerste baan in Eindhoven. Ze stichtten een gezin, maar Greet wilde meer dan een leven als moeder en huisvrouw. Ze begon met vrijwilligerswerk in de parochie van haar woonplaats Helvoirt, waar ze na de zoveelste verhuizing was terechtgekomen.
Maar haar ambitie reikte verder. Ze had inmiddels ontdekt dat de chemie tussen mensen haar enorm boeide. “Meer dan die tussen moleculen”, zegt ze zelf. Belangrijke levensvragen hielden haar bezig. Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Hoe gaan mensen met elkaar om en waarom? Hoe kun je hun gedrag beïnvloeden? Ze volgde een coachingcursus en ging in bedrijven in het hele land cursussen geven over gedragsstijlen. Op zekere dag viel haar oog op een advertentie: ‘Kloosterleiding gezocht’. Veertig nonnen in een Oisterwijks klooster, merendeels boven de 75, zochten een moederoverste. Greet: “Een ‘echte’, ingetreden moederoverste was helaas niet te vinden en daarom zochten ze een leek voor de functie. Het leek me wel wat. Ik solliciteerde, ging op gesprek en werd, enigszins tot mijn verbazing, aangenomen!”
Zo kwam het dat Greet Bol acht jaar lang, tot ieders tevredenheid, de praktische en organisatorische zaken regelde in een hechte kloostergemeenschap. “Het takenpakket van een moederoverste is breed: mentale zorg, het begeleiden van nonnen naar de dokter, het zoeken van een nieuwe priester voor de dagelijkse vieringen, elke dag is anders. Het was hard werken, soms wel zeven dagen per week, maar ik heb er een fantastische tijd gehad,” vat Greet de periode samen. Inmiddels had ze steeds meer belangstelling gekregen voor filosofie en op aanraden van een vriendin schreef ze zich in voor filosofiecursussen op het AG. Dat beviel zo goed dat ze in 2024 besloot AG-lid te worden. Meteen werd ze in de kraag gegrepen want de filosofiecommissie was dringend op zoek naar een nieuwe voorzitter. The rest is history.
Tja, toen viel ze meteen met de neus in de boter. Op 10 april jl vond in de Domusdela kerk een druk bezocht maand-van-de-filosofie-evenement plaats: een dubbelinterview met Tommy Wieringa en Stine Jensen. Een geslaagde samenwerking, voor herhaling vatbaar, van de filosofiecommissie met Boekhandel Van Piere en de Eindhovense bibliotheek. En op 11 juli a.s. organiseert de commissie in het kader van het AG-jubileumjaar een filosofiedag waar o.m. de bekende journaliste Marcia Luyten zal optreden. Het thema van de dag, ‘Democratie onder vuur’, is zeer actueel. “Ik maak mij zorgen over de wereld, zoals velen met mij,” zegt Greet, “over het klimaat uiteraard, maar met name over de verharding van de maatschappij. Iedereen lijkt alleen maar bezig met het eigen belang. Daar gaat de democratie aan ten onder: we hebben elkaar nodig! Aristoteles zei het al: ‘De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven’”
Meer informatie over de filosofiedag vindt u hier.