Skip to main content

AG Nieuws

Excursie Antwerps Museum voor Schone Kunsten

02 november 2023

Een renovatie van 11 jaar en een complete herinrichting: reden genoeg voor een bezoek

Runa Hellinga
Pakweg een jaar geleden heropende het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen na een renovatie van elf jaar zijn deuren. Die renovatie is uitgevoerd door het Nederlandse bureau KAAN Architecten en zorgde voor 40 procent meer museumruimte en een complete herinrichting van de binnenkant. Dat maakte nieuwsgierig en was een goede reden om eind oktober een AG-excursie naar Antwerpen te organiseren.

En die was zeer de moeite waard, zegt Rolf Treep, een van de deelnemers. “Het is echt zo’n klassiek museum zoals ze die in de tweede helft van de negentiende eeuw bouwden, een statig gebouw met een classicistische gevel en zuilen. Maar binnen is met de renovatie heel veel extra ruimte en licht gebracht. En ze hebben echt een fantastische collectie en hele boeiende tentoonstellingen.”
Het was na corona de tweede AG-excursie die wat verder van huis ging en dus gingen de 35 deelnemers, zoals eigenlijk bij alle AG-excursies met een bestemming wat verder van Eindhoven, samen met de bus. In het museum werden ze opgewacht door twee gidsen, want één groep van 35 mensen is voor niemand echt leuk. “En dat waren echt uitstekende gidsen. De onze was behalve gids ook conservator in het museum en had een heel boeiend verhaal. Dat maakt toch enorm veel verschil als je een museum bezoekt.”
Na de lunch was er ’s middags tijd om op eigen gelegenheid door het museum te lopen, maar de meeste mensen kozen net als Rolf voor de tentoonstelling ‘Krasse Koppen’, met daarin aandacht voor zogenaamde tronies, dat wil zeggen studies en schilderijen van gezichten die uitdrukkelijk geen portretten zijn.
Die tronies betekenden in 16de en 17de eeuw een aardverschuiving in de schilderkunst, die tot dan toe (op portretten na) gezichten altijd in de context van bijvoorbeeld een bijbels tafereel had getoond. De tentoonstelling belicht de ontwikkeling van zulke tronies tot en met de 19de eeuw. “Heel bijzonder”, zegt Rolf, die graag nog een keer naar het museum terug zou gaan.
Een van de leuke dingen van de AG-excursies is altijd de goede sfeer, vindt hij. “De mensen zijn gewoon aardig tegen elkaar, er wordt eigenlijk nooit gemopperd of geklaagd. De meesten zijn natuurlijk leden en kennen elkaar al, maar er is ook plek voor niet-leden.” Die waren er ditmaal ook, zegt hij, en ze werden ook uitdrukkelijk verwelkomd, al is het aantal plaatsen voor niet-leden bij iedere excursie wel beperkt.
Samen met de bus gaan is misschien niet ieders ding, maar het is wel heel comfortabel, zegt Rolf: “De bus vertrekt van een goed bereikbare parkeerplaats en je wordt ter plekke voor de deur afgezet.” Bovendien biedt het gezamenlijke vervoer gelegenheid voor een traditie die er inmiddels echt bij hoort: een glaasje wijn voor iedereen in de bus om de terugweg te veraangenamen. Rolf: “Het is gewoon een hele fijne dag samen weg.”