AG Nieuws
Muziekmarkt AG Eindhoven ondersteunt Roland McDonald Huis in Veldhoven
Roland McDonald Huis in Veldhoven: een thuis weg van thuis dat onderdak en steun biedt aan ouders van te vroeg geboren baby's
In de waskamer van het Ronald McDonald Huis bij het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven vult een vrouw een wasmachine. Ze helpt een vriendin die momenteel in het huis verblijft, vertelt ze. Verder is het stil in het gebouw. Dat is overdag eigenlijk altijd zo, zegt Marieke van den Brand, lid van het driehoofdige managementteam en ze wijst uit het raam naar het naburige ziekenhuis. “De ouders die hier verblijven, brengen zoveel mogelijk tijd daar bij hun kindje.”
Daar, dat is de neonatale afdeling van het MMC, waar te vroeg geboren baby’s worden verzorgd tot ze volgroeid genoeg zijn om naar een medium care, zo mogelijk in de buurt van hun woonplaats, overgeplaatst kunnen worden. Hoewel het MMC als streekziekenhuis vooral een regionale functie heeft, komen hier ook baby’s uit andere delen van het land terecht. Het Ronald McDonald Huis maakt het voor ouders mogelijk om tijdens de vaak wekenlang durende verpleging constant bij hun kind te zijn.
Het eerste Ronald Mc Donald Huis werd in 1974 geopend in Philadelphia, toen arts Audrey Evans de ouders van een kankerpatiëntje eindeloos op ziekenhuisstoelen zag slapen om maar dicht bij hun dochtertje te kunnen zijn. Evans kreeg hulp van de Philadelphia Eagles en McDonald’s om het eerste huis te bouwen waar ouders konden overnachten. Inmiddels zijn het er honderden wereldwijd, waarvan elf in Nederland.
Zoals alle Ronald McDonald Huizen moet ook het Veldhovense zichzelf zien te bedruipen, zegt Marieke. Het krijgt geen subsidie, en in tegenstelling tot wat mensen soms denken, doet McDonald’s weliswaar ieder jaar een gift en doneert koffie, thee, schoonmaakmiddelen en dergelijke, maar betaalt niet de lopende kosten.
Ouders betalen zelf 15 euro per nacht voor hun kamer, maar verder is het huis afhankelijk van giften en van sponsoren, de zogenaamde Club van 52. Het zijn veelal bedrijven die, soms in natura zoals het verse fruit dat overal in het huis staat, bijdragen aan de instandhouding van het huis. Daarnaast zijn er 110 vrijwilligers die ieder drie uur per week zorgen voor schoonmaak en onderhoud van het gebouw en voor de ontvangst van en de steun aan ouders die vaak door een hele moeilijke en onzekere tijd van hun leven gaan.
De steun van het AG, in de vorm van de Muziekdag op 1 september met optredens en met een markt waar AG’ers instrumenten, bladmuziek, boeken over muziek en andere muzikale zaken aanbieden en de opbrengst aan het Huis doneren, is dan ook meer dan welkom, zegt Marieke.
Een belangrijk verschil met andere huizen is dat ouders in Veldhoven vaak weken verblijven. Marieke werkte in het verleden ook bij een huis in Amsterdam: “Dat stond, zoals de meeste huizen, bij een universitair ziekenhuis. Daar worden kinderen om allerlei redenen opgenomen en overnachten ouders soms maar één of een paar nachten. In het MMC liggen premature baby’s soms na een zwangerschap van 24 weken. Pas met 32 weken zijn ze volgroeid genoeg om naar medium care te gaan. Veel ouders wonen al die tijd hier”.
Roelien van Haersma Buma, echtgenote van AG-lid Chris van Haersma Buma, was vanaf het begin in 2003 betrokken bij het huis in Veldhoven. Ze kwam destijds net uit het buitenland en zag een advertentie voor vrijwilligers die haar erg aansprak. Ze heeft het gebouw zien bouwen, werkte er eerst als vrijwilliger, zat daarna jaren in het managementteam en valt tegenwoordig af en toe in als dat nodig is.
In vergelijking met andere huizen is het huis in Veldhoven met acht gastenkamers betrekkelijk klein, zegt ze. “Dat is heel prettig. Het houdt het overzichtelijk, en omdat mensen er vaak langer verblijven, is er veel lotgenotencontact”. Het huis is er ook op ingericht om dat te bevorderen: er is een gezamenlijke keuken, er zijn gemeenschappelijke wasmachines en twee gemeenschappelijke huiskamers en er is een grote tuin waar ook een barbecue staat. Her en der staat kinderspeelgoed. Voor oudere broertjes of zusjes worden zo nodig extra bedden in de kamers bijgeplaatst.
Het is allemaal licht en ruim, maar ook huiselijk. “Dat vinden de gasten ook, en dat is belangrijk, want mensen wonen er per slot van rekening soms maanden”, zegt Roelien. De rol van de vrijwilligers is daarbij enorm belangrijk. “Zij houden niet alleen het huis op orde, maar bieden ook een luisterend oor als mensen daar behoefte aan hebben. Het zijn hele betrokken mensen, vaak met een eigen verhaal en ervaring, die zich gelijktijdig moeten realiseren dat alles hier om de gasten draait”.
-
AG Eindhoven viert 80-jarig jubileum
-
Het schiet maar niet op…
-
Gevoelens, daar praatte je niet over.
-
Hey big man, dansez pour nous!
-
Muziekdag haalt € 469,90 op voor Ronald McDonald Huis
-
Excursie ‘Wat van dichtbij komt is lekker’
-
Excursie voormalig klooster Achelse Kluis
-
Zomerdag Filosofie over AI een groot succes
-
Muziekmarkt AG Eindhoven ondersteunt Roland McDonald Huis in Veldhoven
-
Over luie peilschalen en veerstoepen