Skip to main content

Mensen van het AG

Hans van Eck: ondernemer, doener

21 november 2023

Hans van Eck was in zijn werkzame leven ondernemer, hij runde een eigen installatietechnisch adviesbureau.

Jan Kees van der Veen
”Ik heb geleerd bij een conflict nooit de ene partij te geloven voordat ik de andere gehoord heb; het is essentieel je oordeel op te schorten tot alle feiten en meningen op tafel liggen”

Hans van Eck

Hans van Eck was in zijn werkzame leven ondernemer, hij runde een eigen installatietechnisch adviesbureau. Omdat hij vaak te maken had met conflicten over gekozen technische oplossingen leek het hem verstandig daarvoor juridische kennis in huis te hebben. Daarom voltooide hij op zijn 61e een rechtenstudie. “Erg handig om ‘mr.ir.’ voor je naam te hebben,” zegt hij zelf, “dan heb je altijd werk als deskundige bij rechtszaken of arbitrage.” Hij vond het boeiend en leerzaam: “Ik heb geleerd bij een conflict nooit de ene partij te geloven voordat ik de andere gehoord heb; het is essentieel je oordeel op te schorten tot alle feiten en meningen op tafel liggen”. Hij schopte het zelfs tot rechter in Arnhem en Roermond en toen dat na zijn 70e niet meer mocht, liet hij zich beëdigen tot advocaat.

Maar eigenlijk is techniek Hans’ echte passie. Ooit deed hij de studie werktuigbouw in Eindhoven en nog steeds, lang en breed gepensioneerd, houdt hij de nieuwste ontwikkelingen op zijn gebied nauwlettend in de gaten. “Het is geweldig wat er allemaal in de Brainportregio gebeurt, ik zou bij al die slimme bedrijven en bedrijfjes in de keuken willen kijken, het blijft me boeien.”

Hans noemt zichzelf een doener, is immer positief ingesteld en oplossingsgericht. Hij houdt van klussen in en om het huis, maar is niet zo’n lezer en tv-kijken boeit hem ook niet. Ondanks zijn techniekfocus is hij naar eigen zeggen wel degelijk een mensenmens. Hij legt makkelijk contacten en vindt uitwisseling van kennis belangrijk. Jarenlang was hij voorzitter van een club van directeuren die ‘op weg naar huis’ op bezoek gingen bij elkaars bedrijf. “Leuk en nuttig. We hebben elkaar nodig, in je eentje red je het niet.”

Zijn vrouw Ria is al vele jaren trouw lid van het AG, maar Hans hield altijd de boot af. Hij had het te druk, vond hij zelf, ook na zijn pensionering, en de AG-activiteiten spraken hem niet zo aan: “Teveel ‘alfa’ (filosofie, cultuur, maatschappij), te weinig ‘beta’ (wetenschap en techniek).” Toch kwam hij regelmatig op de sociëteit, soms met Ria, soms alleen. Enkele jaren geleden adviseerde hij het AG-bestuur bij de modernisering van klimaatregeling en luchtverversing van het gebouw.

In 2023 stapte hij over zijn vooroordelen heen, hij werd lid en heeft er geen spijt van. Hans voelt zich thuis op het AG, draait mee in een nieuweledentafel en is regelmatig te vinden bij o.m. de baretclub en de muziekcaleidoscoop.