Skip to main content

Mensen van het AG

Annet Wijers, de pragmatische notaris

08 maart 2024

AG-herintreder met open armen ontvangen.

Jan Kees van der Veen
“Ik zie bij binnenkomst van mensen al wat voor vlees ik in de kuip heb en hoe ik ze tegemoet moet treden. Dat klopt bijna altijd"

Annet Wijers

Annet Wijers heeft een notariskantoor in Heeze. Het is niet zo dat ze al jarenlang, als kandidaat-notaris, droomde van een eigen kantoor, maar op zeker moment deed de gelegenheid zich voor en waagde ze de sprong. Ze heeft er nooit spijt van gehad. “Een geboren ondernemer ben ik niet, maar ik heb een praktische, positieve instelling en dat helpt. Al met al gaat het runnen van een eigen bedrijf me goed af, zelfs de minder leuke kanten die er nu eenmaal bij horen.” 

Wat haar het meest boeit aan het notarisvak is de gesprekken met de cliënten, het samen met hen analyseren wat ze willen en proberen hun wensen binnen de grenzen van de wet netjes vast te leggen. Bij die gesprekken komt haar mensenkennis goed van pas. “Ik zie bij binnenkomst van mensen al wat voor vlees ik in de kuip heb en hoe ik ze tegemoet moet treden. Dat klopt bijna altijd, ik hoef maar zelden mijn oordeel te herzien.” Cliënten zien vaak veel beren op de weg bij het formaliseren van afspraken, maar Annet heeft een pragmatische instelling en uit de discussie komt vrijwel altijd een document voort waar iedereen zich in kan vinden.

Annet maakt zich sterk voor vrouwenrechten, noemt zich feministisch. Ze heeft zo haar eigen ideeën over het huwelijk als instituut. “Het huwelijk was ooit bedoeld als bescherming van de vrouw, die traditioneel afhankelijk was van de man, de kostwinner. Is dat nog steeds van toepassing in een tijd waarin beide partners werken en ze samen het huishouden runnen? Het is voor mij nog steeds een dilemma: hoe ver moet je als overheid gaan om mensen te beschermen? Soms kun je beter de mensen wat minder betuttelen en ze de kans geven voor zichzelf op te komen.”

In de jaren negentig van de vorige eeuw was Annet een jaar of tien AG-lid. Door kinderen en een drukke baan moest ze haar lidmaatschap opzeggen. Nu, een kwart eeuw later, wil ze zo zoetjesaan haar werk gaan afbouwen, wat betekent dat ze meer tijd gaat krijgen. Het leek haar goed het AG weer op te zoeken en in 2023 werd ze lid. Precies op het goede moment, want als notaris kon ze het bestuur helpen bij de herziening van de statuten (dank daarvoor!). Ze is actief in de bridgeclub, wil gaan wandelen en staat open voor andere activiteiten. We zijn benieuwd.