Skip to main content

Mensen van het AG

Alexander Schwarz: literair multitalent

05 februari 2024

Schrijver, uitgever, vertaler, literair agent, hij is het allemaal.

Jan Kees van der Veen
"Als je in Nederland een koekje bij de thee krijgt dan gaat de trommel dicht. Toen me dat de eerste keer overkwam dacht ik: heb ik iets fout gedaan?"

Alexander Schwarz

Een uitgesproken alfa noemt Alexander Schwarz zichzelf. Hij is gefascineerd door taal, heeft een rijke fantasie, is top-downdenker ("de details komen later wel"), 'voorvoelt' gebeurtenissen op mysterieuze wijze. Maar hij is ook succesvol ondernemer. Hij is innemend, charmant, en voelt zich op zijn gemak tussen de bèta’s op het AG. Interessant.

Alexander is Duits, maar hij woont al zo lang in Nederland dat hij niet denkt ooit nog naar zijn geboorteland te zullen terugkeren. Hoe hij hier terechtkwam? Hij studeerde Duitse taal- en literatuurwetenschappen aan de universiteit van Freiburg en het leek hem en zijn toenmalige vrouw leuk om voor een jaar naar het buitenland te gaan, alvorens zijn studie af te ronden. Dat werd Utrecht  - "mooie stad, lekker centraal" - en dat beviel hem zo goed dat hij er afstudeerde. Hij ontpopte zich vervolgens als ondernemer. Samen met zijn vrouw schreef hij een toeristische gids voor Amsterdam, de eerste van een reeks reisboeken. Hij richtte zijn eigen uitgeverij op, verkocht die later aan een grote uitgeverij, waar hij in dienst trad.

Op een boekenbeurs kwam hij in contact met IJslandse uitgevers en ontdekte hij dat op dat eiland uitstekende thrillers geschreven worden, zoals die van Arnaldur Indriðason, en dat de Nederlandse markt nog openlag. Hij vertrok spoorslags voor zes weken naar Reykjavik, daarna nog een keer, en bleef er uiteindelijk zes jaar. Hij slaagde erin de boeken van diverse IJslandse auteurs in Nederland vertaald en uitgegeven te krijgen. Ook schreef hij, samen met vrouw, reisgidsen, o.m. voor Reykjavik. Zijn huwelijk liep helaas stuk, maar hij leerde er een Nederlandse vrouw kennen.

Na terugkeer naar Nederland zette hij zijn veelzijdige literaire carrière onverdroten voort. Recentelijk heeft hij zich gestort op het schrijven van gefictionaliseerde levensbeschrijvingen van sterke vrouwen, zoals die van Bertha Benz die in 1888 de allereerste lange autorit ter wereld maakte, van Mannheim naar Pforzheim, met een door haar man gebouwd motorvoertuig. Dit genereerde zoveel publiciteit dat hun bedrijf na jaren van tegenspoed eindelijk de wind in de zeilen kreeg en uitgroeide tot het Mercedes-Benzconcern.

Alexander doet zijn best accentloos Nederlands te spreken en dat lukt hem uitstekend, maar hij beseft dat het omgaan met subtiele cultuurverschillen tussen Nederlanders en Duitsers zeker zo belangrijk is en een uitdaging zal blijven. "Als je in Nederland een koekje bij de thee krijgt dan gaat de trommel dicht. Toen me dat de eerste keer overkwam dacht ik: heb ik iets fout gedaan? In Duitsland blijft de trommel op tafel staan en mag je pakken zoveel je wilt! Dat was even wennen." 

Eind 2018 besloot Alexander zich in Sint-Oedenrode te vestigen en in 2023 werd hij - "op zoek naar verdieping" - lid van het AG. Het AG heeft hem genoeg te bieden (en andersom ook trouwens). We hopen dat hij er genoeg tijd voor zal hebben naast zijn drukke werkzaamheden!