Skip to main content

Mensen van het AG

Hans Verhulst: zakenman, journalist

13 december 2023

Een vrije jongen met uitgesproken ideeën

Jan Kees van der Veen
“We denken dat we het als EU fantastisch voor elkaar hebben, dat we een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld, maar vanuit andere continenten is de perceptie toch anders.”

Hans Verhulst

Eindhovenser kan bijna niet: Hans Verhulst werd geboren op de Demer, boven de stoffenwinkel van zijn ouders. Veel weet hij er niet meer van, want op zijn zevende verhuisde de familie naar elders. Zijn ouders vonden dat hij na de middelbare school maar rechten moest gaan studeren. Hans deed dat braaf, in Tilburg, maar hij vond de studie niks en na zijn kandidaats hield hij het voor gezien: hij ging de wijde wereld, het avontuur lokte. 

Hij begon als bedrijfsjournalist bij Akzo, maar sloeg al snel zijn vleugels uit. Hij bleek zakentalent te hebben en reizen trok hem aan. Hij woonde een aantal jaren in Colombia en Venezuela (waar hij zijn vrouw ontmoette) en keerde terug naar Nederland om CEO van een Zweeds bedrijf te worden. Toen greep hij zijn kans: hij richtte zijn eigen bedrijf op en bouwde een wereldwijd netwerk van ‘oliemannetjes’, opgesteld om te bemiddelen tussen westerse overheden met ontwikkelingsgeld en de lokale industrie. 

Dit was toen in het westen het inzicht was doorgebroken dat men ontwikkelingslanden beter op een zakelijke manier kon benaderen – nl via opdrachten aan het (plaatselijke) bedrijfsleven - dan de lokale machthebbers een zak met geld geven. Want dat verdween dan meestal in de verkeerde zakken. ‘Trade, not aid’ was het nieuwe devies. Hans bestuurde zijn bedrijf vanuit Eindhoven, waarnaar hij inmiddels was verhuisd, maar het grootste deel van de tijd was hij elders op de globe te vinden. Over een periode van twintig jaar reisde hij door Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Hij bleef schrijven, dat zat hem nu eenmaal in het bloed. Bijvoorbeeld managementboeken over het openen van buitenlandse markten. “Die boeken kunnen de open haard in,” zegt hij nu, “want de marketingwereld is totaal veranderd: vroeger moesten we het doen met de gouden gids en de telefoon, maar tegenwoordig gaat alles digitaal”. Op zijn 55e voltooide hij aan de TU Eindhoven nog een master in Industrial Marketing. 

Door zijn lange verblijf in het buitenland voelt Hans zich in Nederland af en toe een vreemdeling in eigen land. “We denken dat we het als EU fantastisch voor elkaar hebben, dat we een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld, maar vanuit andere continenten is de perceptie toch anders. De regelgeving bijvoorbeeld die we de rest van de wereld opleggen is waanzinnig.” Een uitgesproken mening van een man die weliswaar met pensioen is maar het niet veel rustiger aan doet en nog graag van zich laat horen.

Op zijn eigen website www.hansverhulst.com vertelt hij over de landen die hij heeft bezocht en ventileert hij zijn ideeën over alles wat hem bezighoudt, bv Formule 1. Verder is hij een fanatiek golfer. In 2023 is Hans bij het AG binnengekomen via de Politiek Historische Kring en dat heeft te maken met weer een andere hobby van hem: geopolitiek.