“Mijn entree in het AG was thuiskomen. Een warm bad. Ze lachten om mijn grapjes! Ik dacht: hier ben ik op mijn plek.”
Randy Marques
Randy Marques is sinds 2023 een opvallende verschijning op het AG. Vriendelijk maar onverstoorbaar zoekt hij zijn weg in de sociëteit. Hij lijkt ontoegankelijk, maar dat is schijn. Achter zijn ongenaakbare façade blijkt, als je hem aanspreekt, een warme en kleurrijke persoonlijkheid schuil te gaan met een bijzondere levensloop.
Randy is geboren en getogen in het paradijs, zegt hij zelf: Curaçao. Hij had daar een fantastische jeugd, maar rond zijn elfde, toen het huwelijk tussen zijn Curaçaose moeder en Franse vader was stukgelopen en hij als oudste zoon toe was aan de middelbare school, verhuisde hij met moeder, broers en zus naar Nederland. Zijn moeder vond in Nederland een nieuwe levenspartner en het gezin ging in Eindhoven wonen. Omdat het niet boterde tussen Randy en zijn autoritaire stiefvader werd zoonlief naar een internaat gestuurd. Hij had het daar uitstekend naar zijn zin en voltooide er vlot de HBS, want hij was pienter. Maar ook behoorlijk eigenzinnig, toen al. Hij stelde kritische vragen en dat bracht hem regelmatig in de problemen.
Hij wilde geneeskunde studeren, maar kreeg lucht van een iets nieuws, dat hem meteen mateloos fascineerde: computers. Dat was wat hij wilde! Alleen, geen enkele universiteit of hogeschool had er een opleiding voor - we hebben het over eind jaren zestig van de vorige eeuw. Uiteindelijk werd hij bij Philips opgeleid tot 'automatiseringsspecialist', waarna hij een tweejarige opleiding in de informatica deed aan de TH Eindhoven. Daar had hij de tijd van zijn leven. Een stoet aan coryfeeën in dit jonge vakgebied kwam langs, zoals de legendarische Edsger Dijkstra, wiens ideeën hij nog steeds bewondert en navolgt.
Randy bracht het grootste deel van zijn werkzame leven door bij Philips, waaronder 15 jaarbij Medical Systems. Hij ontwierp technische software, bemoeide zich met de kwaliteitsbeheersing en standaardisatie ervan en gaf training. Na zijn Philipsloopbaan had hij acht jaar een eigen IT-adviesbureau (“Nee, aan opdrachten geen gebrek!”). Zelfs nu, na zijn pensionering, kan hij het programmeren niet laten en wordt hij nog regelmatig gevraagd gastcolleges te geven op universiteiten.
Naast zijn professionele loopbaan was Randy ook op vele andere gebieden actief. Zo was hij in zijn jonge jaren fanatiek zwemmer, duiker en duikinstructeur. Tijdens zijn loopbaan kreeg hij steeds meer belangstelling voor de menselijke geest: “Wat beweegt mensen?”. Hij volgde trainingen op dit gebied, maar de antwoorden die hij kreeg bevredigden hem niet. Een cursus tantra was een openbaring. Randy: “Tantra is een Indiase levensrichting die je inzicht geeft in jezelf en in hoe je met de ander omgaat, die je ook bevrijdt van sexuele taboes. Het is confronterend, emotioneel, en nee, beslist niet zweverig, eerder lichamelijk. Het heeft mij echt veranderd”.
Misschien wel Randy’s grootste passie is dansen, wat hij al doet vanaf zijn vierde jaar. Hij maakte zich veel danssoorten eigen, zoals stijldansen, jazzballet, primitieve dans, de Argentijnse tango en de salsa. De salsa beoefent hij nog steeds, ook op het AGal geeft hij eerlijk toe niet meer zo lichtvoetig te zijn als voorheen. Tijdens een stage in Senegal danste hij als enige witte man tussen 3000 lokale bewoners, dat viel op. De volgende dag werd hij op straat nageroepen: “Hey big man, dansez pour nous!”.
Randy is enthousiast amateurfotograaf en een groot liefhebber van opera en blues, eigenlijk alle muziek met diepe uitingen van emoties. Wat trok hem eigenlijk aan in het AG? Randy: “Behoefte aan intellectuele interactie. Die vind ik onvoldoende in mijn directe omgeving. Mijn entree in het AG was thuiskomen. Een warm bad. Ze lachten om mijn grapjes! Ik dacht: hier ben ik op mijn plek.” Randy zit in de filmcommissie en de jubileumcommissie en doet mee aan Averechts Denken Recht Breien.