“Alle trends gaan de verkeerde kant op. (...) Voor iemand die de feiten kent en een beetje kan rekenen – en ik beschouw mezelf als zo iemand - is dat geen verrassing.”
Maarten van Andel
Maarten van Andel verdiept zich al jaren in de energietransitie. Hij heeft er drie boeken over geschreven en blijft zich verbazen. Over de ineffectieve aanpak, over de politieke onkunde, over de weinig kritische media. “Politici vluchten vooruit. Ze stellen ambitieuze doelen voor CO2-reductie en denken dat het dan vanzelf goed komt. Maar zo komt het niet goed. Alle trends gaan de verkeerde kant op. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) meldde onlangs dat we het doel voor 2030 (55% CO2-reductie t.o.v. 1990) bij ongewijzigd beleid niet gaan halen. Voor iemand die de feiten kent en een beetje kan rekenen – en ik beschouw mezelf als zo iemand - is dat geen verrassing.”
Het moge duidelijk zijn dat Maarten van Andel een echte bèta is. Geboren in Utrecht bracht hij het grootste deel van zijn jeugd door in Son en Breugel. Hij ging scheikunde studeren in Groningen, maar keerde na zijn afstuderen terug naar Brabant om te gaan werken bij Philips. Hij maakte daar snel carrière: toen Philips de afdeling waar hij werkte verkocht ging hij mee als directeur. In die functie heeft hij het bedrijf verregaand verduurzaamd. Na vijftien jaar verkaste hij naar Fontys Hogeschool. Daar werd hij directeur van Toegepaste Natuurwetenschappen, het instituut voor alle opleidingen en onderzoek in biologie, natuurkunde en scheikunde. Hier leerde hij nog meer over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hernieuwbare energie en duurzaamheid, een onderwerp dat hem enorm boeit. Zodanig dat hij na vijf jaar besloot voor zichzelf te beginnen als publicist en consultant op dit gebied.
Dat een energietransitie voor de wereld onontkoombaar is is voor van Andel een no-brainer. “We moeten serieus minderen met fossiele brandstoffen en niet alleen vanwege de opwarming van de aarde. De wereldvoorraad aan olie, gas en kolen is eindig. Ze zorgen voor luchtvervuiling en stikstofuitstoot. We zijn voor de levering veel te afhankelijk van landen als Rusland en Saoedi-Arabië. Zo kan ik nog veel meer redenen noemen.” Klimaatverandering, al dan niet door de mens veroorzaakt, hoort daar uiteraard ook bij, maar dat is een apart verhaal. Van Andel houdt zich buiten die discussie en concentreert zich op de beste manieren om te minderen met fossiel.
De energiemaatregelen die worden genomen zijn volgens van Andel vaak weinig doordacht en ineffectief. “Ik maak me zorgen over de onwetendheid, de onkunde en het gebrek aan visie van politici en bestuurders. Ik mis samenhang in de plannen. Iedere vorm van energieopwekking heeft voor- en nadelen. Grootschalig inzetten op wind en zon heeft beperkingen, want het zijn geen betrouwbare stroomopwekkers die je naar believen op kunt schalen. Er is een stabiele bron nodig om de ‘gaten’ op te vullen. Kernenergie ligt voor de hand, maar dan verzand je al gauw in moeizame, tribale discussies. En waarom wordt niet veel meer ingezet op vermindering van energieverbruik?”
De energieke van Andel heeft ook nog tijd voor andere hobby’s. Paleontologie bijvoorbeeld, paleoklimatologie en filosofie. Verder is hij fervent bridger, zanger in een ambitieus koor en enthousiast skiër. En dan is hij ook nog AG-lid sinds 2023. “Ik kende het AG al van vroeger, maar ben lid geworden omdat ik het als kleine zelfstandige belangrijk vond in een gezellige omgeving met anderen van gedachten te wisselen over problemen die mij bezighouden.” Van Andel is lid van de jubileumcommissie voor het AG-lustrum van 2025.