Skip to main content

Mensen van het AG

Onno Bense: 'Blijf altijd zelfstandig denken'

18 oktober 2023

Als iedereen in mijn omgeving zegt ‘Ga naar rechts’ dan denk ik Hoezo? Misschien wil ik wel naar links!

Jan Kees van der Veen
Hoe enorm verschillend mensen tegen zaken aan kunnen kijken, dat fascineert Onno Bense, AG-lid sinds 2023. Zijn motto is altijd: blijf open minded.

Onno Bense

Luister goed naar wat anderen zeggen, probeer hun mening te begrijpen, hoe sterk die ook afwijkt van je eigen ideeën. Maar blijf zelfstandig denken en trek uiteindelijk je eigen plan. Want hij houdt er niet van een mening opgedrongen te krijgen. “Als iedereen in mijn omgeving zegt ‘Ga naar rechts’ dan denk ik Hoezo? Misschien wil ik wel naar links!”

Onno is afkomstig uit Venlo (hij viert daar nog steeds elk jaar carnaval) maar woont al 40 jaar in Eindhoven. Na diverse leidinggevende functies bij o.m. Océ, Nedcar en Philips heeft hij nu een punt gezet achter zijn loopbaan. Nou ja, misschien een komma: “Als er een beroep op me wordt gedaan sluit ik niet uit dat ik nog een keer een klus oppak. Maar tot nu toe bevalt de vrijheid me uitstekend.”

Onno noemt zichzelf geen echte netwerker, hij wordt meer geboeid door kennis dan door kennissen. Hij is van de inhoud, de diepgang. En die hoopt hij op het AG te vinden. Hij heeft zich aangesloten bij LEF2050 en discussieert daar mee over de toekomst van onze samenleving. Hij maakt zich ernstige zorgen over de klimaatverandering, leest daar veel over en probeert het goede voorbeeld te geven door minder vlees te eten en de thermostaat lager te zetten. Hij vindt dat de overheid meer haast moet maken en dat vervuilers moeten gaan betalen voor wat ze de samenleving aandoen. De acties van Extinction Rebellion hebben zijn sympathie. “We moeten veranderen, en wel vanaf vandaag!”